Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Η «συμμορία του λουκουμά»: Με όπλα και εκβιασμούς έστησε δίκτυο πώλησης σε παραλίες της Χαλκιδικής

Ελληνική Αστυνομία / Eurokinissi

Εγκληματική οργάνωση, με πλούσια και πολυποίκιλη δράση σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και με πρακτικές που παραπέμπουν στην Κόζα Νόστρα, είχε στήσει 39χρονος Έλληνας.

Είχε προχωρήσει σε δίκτυο παράνομης πώλησης λουκουμάδων σε πολυπληθείς παραλίες του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής, πυροβόλησε και ασκούσε βία σε βάρος «ανταγωνιστών» του νόμιμων επιχειρηματιών, ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και υπαλλήλων σεκιούριτι, απαιτούσε να πουλάει «προστασία» σε μαγαζιά και σε συνεργασία με ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής και αδυνατίσματος εκμεταλλεύτηκαν γυναίκα με άνοια, της απέσπασαν χρήματα και με απειλές επιχείρησαν να τους μεταβιβάσει δύο σπίτια.

 Ο 39χρονος είναι προφυλακιστέος. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δώδεκα συνολικά Ελλήνων, ηλικίας από 17 έως 52 ετών για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων, παράβασης νομοθεσίας που αφορά στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβασης του νόμου περί όπλων.

Ο 39χρονος ήταν ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία αποτελούνταν από τέσσερα ακόμα άτομα. Οι άλλοι εφτά ήταν συνεργοί του σε διάφορες έκνομες ενέργειες κατά περίπτωση.

Πώληση λουκουμάδων με… χρήση όπλων

Ειδικότερα και όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της εγκληματικής ομάδας, ο 39χρονος και οι τέσσερις συνεργοί του εξανάγκαζαν Αλβανούς να εργάζονται για λογαριασμό τους ως πωλητές λουκουμάδων, χωρίς άδεια, σε 19 πολυπληθείς παραλίες της Χαλκιδικής.

 Προκειμένου να κατέχει και να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα επικερδέστερα σημεία των πολυπληθών παραλιών, μεταχειρίζονταν εκβιαστικές μεθόδους και πρακτικές. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής ομάδας μεταχειρίστηκαν απειλές σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, προκάλεσαν σωματικές βλάβες και χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα σε βάρος έτερων πωλητών λουκουμάδων, ιδιοκτητών παράκτιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών παροχής ασφαλείας (security).

Σημειώνεται ότι σε μία εκ των προαναφερόμενων περιπτώσεων, ο 39χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου για υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα με τη συνδρομή συνεργών του, στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2021.

Εκβιασμός για «προστασία»

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος με τη συνδρομή δύο συνεργών του, λόγω προσωπικών διαφορών, μεταχειρίστηκε απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ιδιοκτητών και υπαλλήλων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χαλκιδική, καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας του, απαιτώντας να παρέχει ο ίδιος «προστασία» ή το κατάστημα να παύσει να λειτουργεί.

Εκμετάλλευση και εκβιασμοί σε γυναίκα με άνοια

 Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι ο 39χρονος εισέπραξε εκβιαστικά χρήματα από δύο ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής και αδυνατίσματος στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι τελευταίοι να διατηρήσουν στην κατοχή τους χρηματικό ποσό που απέσπασαν από πελάτισσα με πρόβλημα άνοιας. Επίσης με εκβιαστικό τρόπο επιχείρησε να μεταβιβαστούν στους ιδιοκτήτες του κέντρου αισθητικής και αδυνατίσματος δύο ακίνητα της ίδιας πελάτισσας. Παράλληλα, σε δύο ακόμη περιπτώσεις ανέλαβε την εκβιαστική είσπραξη ποσών για λογαριασμό έτερων ατόμων.

Τέλος, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι ένας συνεργός του προμήθευσε τον 39χρονο με αλεξίσφαιρο γιλέκο και φυσίγγια πυροβόλου όπλου, ενώ άλλος συνεργός του απέκρυψε για λογαριασμό του ένα πιστόλι.

Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και αποφασίσθηκε η προφυλάκιση του 39χρονου και η επιβολή περιοριστικών όρων καταβολής χρηματικής εγγύησης, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφανίσεως στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας τους σε βάρος των υπόλοιπων κατηγορουμένων.

Πηγή: ethnos.gr

1 σχόλιο:

(3)