Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Κορονοϊός: Μπάχαλο στα νοσοκομεία με ασθενείς covid - Στοιβαγμένοι στα επείγοντα περιμένοντας για κρεβάτι

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

 

Το αδιαχώρητο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, καθώς δεκάδες περιστατικά covid δεν νοσηλεύονται σε θαλάμους λόγω έλλειψης κλινών αλλά στα Επείγοντα.

 Δεκάδες ασθενείς βρίσκονται σε μία σχεδόν …μόνιμη αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αφού περνούν ακόμη και τα βράδια τους εκεί, έως ότου βρεθεί κρεβάτι σε άλλο νοσοκομείο και μεταφερθούν. Η εικόνα θυμίζει τα πρώτα κύματα της πανδημίας όπου οι εισαγωγές ήταν χιλιάδες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Σήμερα ωστόσο που με βάση τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης το ΕΣΥ δεν πιέζεται πολύ, τα λιγοστά κρεβάτια που διατίθενται για covid δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές σε απλές κλίνες covid, στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν το 40%.

Με βάση μάλιστα την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ ο μέσος όρος των καθημερινών εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι 327.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται έκτακτες συσκέψεις για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 500 κλίνες covid το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου.

Μέχρι τότε όμως τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας ασφυκτιούν και οι ασθενείς με κορονοϊό βασανίζονται περιμένοντας στα Επείγοντα να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία όπου μπορεί να υπάρχει χώρος για να νοσηλευτούν.

Γιατί επικρατεί χάος

 Η κατάσταση δεν έχει διαμορφωθεί τυχαία έτσι. Το υπουργείο Υγείας καθυστέρησε όπως φαίνεται να ανοίξει απλές κλίνες covid κυρίως επειδή, όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, δεν πιέστηκαν οι Διευθυντές των κλινικών να διαθέσουν τα κρεβάτια τους για τον κορονοϊό. Πολλοί εξ αυτών αρνούνται να ασχοληθούν και πάλι μόνο με την πανδημία, όπως αντίστοιχα και οι πανεπιστημιακές κλινικές.

Ταυτόχρονα οι καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες, αφού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να συμβάλλουν στους πάσχοντες, σε νοσοκομεία που είναι ήδη υποστελεχωμένα.  

Είναι ενδεικτικό ότι το Νοσοκομείο Σωτηρία που εξειδικεύεται σε πνευμονολογικά περιστατικά και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας ήταν Νοσοκομείο covid,  πλέον ίσα που διαθέτει 100 κλίνες για τον κορονοϊό.

Από την άλλη στην πρόσφατη εφημερία του ο Ευαγγελισμός ξεκίνησε να λειτουργεί με μόλις δύο άδειες κλίνες, αφού όλα τα ελεύθερα κρεβάτια είχαν καταληφθεί το βράδυ από περιστατικά covid. Συνέπεια ήταν να χρειασθεί να μετακινηθούν με ασθενοφόρα από τα Επείγοντα 30 περιστατικά, που διακομίσθηκαν τελικά στο Σισμανόγλειο και την Παμμακάριστο.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο αφόρητη το επόμενο διάστημα οπότε και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση της θετικότητας.

Πηγή: ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)