Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Μέχρι 1 ευρώ τα χνουδωτά, αυξημένη 8% φέτος η σοδειά στο επιτραπέζιο ροδάκινο

  

 

 

 Να σταθµεύσει ο υδράργυρος επί µονίµου βάσεως πάνω από τους 28 βαθµούς περιµένουν οι παραγωγοί στο επιτραπέζιο ροδάκινο, ώστε να αρχίσουν τα πληθαίνουν τα τηλεφωνήµατα για εξαγωγή.

Ο άστατος καιρός που επικρατεί τις τελευταίες µέρες στη Νότια Ευρώπη καθυστερεί για λίγες µέρες ακόµα το «άνοιγµα» της σεζόν, όµως κανείς δεν αµφισβητεί πως µόλις αρχίσουν οι ζέστες η κατάσταση θα οµαλοποιηθεί. Οι τιµές για τα πρώτα κιλά παίζουν µεταξύ 80 λεπτών και 1,00 ευρώ για τα χνουδωτά, ενώ τα νεκταρίνια φεύγουν µέχρι και 10 λεπτά πάνω, σε ένα εύρος από 0,90-1,10 ευρώ το κιλό.

Μία ικανοποιητική σοδειά αναµένουν πάντως φέτος οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου, µε τις επίσηµες εκτιµήσεις της MEDFEL-EUROPECH στις 22 Μαΐου να δίνουν τον τόνο για τον ανταγωνισµό που θα συναντήσει το ελληνικό προϊόν στις ευρωπαϊκές αγορές – στόχους. Όσον αφορά τα ροδάκινα για άµεση κατανάλωση, η Ελλάδα περιµένει 215.000 τόνους επιτραπέζιου και 154.300 τόνους νεκταρίνια, δηλαδή συνολικά 369.300 τόνους. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις, που παρουσιάστηκαν στο Europech Forum, η ελληνική παραγωγή το 2024 αναµένεται 8% πάνω από την παραγωγή του 2023 και 23% πάνω από τον µέσο όρο του 2018/2022. Στο νούµερο αυτό έρχεται να προστεθεί η παραγωγή 345.000 τόνων συµπύρηνου. Όσον αφορά  τώρα το συµπύρηνο, η φετινή παραγωγή θα κυµανθεί φέτος πάνω κάτω στα περσινά επίπεδα και 9% κάτω από το µέσο όρο της προηγούµενης πενταετίας. Συνολικά στη χώρα θα συγκοµιστούν 714.300 τόνοι ροδάκινων και νεκταρινιών.

Σύµφωνα µε τις προβλέψεις η παραγωγή 2024 στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα κυµανθεί ως εξής:

Η Ισπανία αναµένεται να συγκοµίσει σχεδόν 1,5  εκατ. τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια (νούµερο που αναλύεται σε 292.367 τόνους επιτραπέζιο, 310.873 «επίπεδα» -η Ισπανία είναι η µόνη χώρα που καταγράφει χωριστά τα πλακέ ροδάκινα-, 590.896 τόνους νεκταρίνια και 307.542 τόνους συµπύρηνο. Η ισπανική σοδειά υπολογίζεται 1% κάτω σε σχέση µε πέρυσι και 14% πάνω σε σχέση µε το µέσο όρο πενταετίας (2018-22).

Η Ιταλία, θα συγκοµίσει σχεδόν 1 εκατοµµύριο τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια, ποσό που αναλύεται σε 424.736 τόνους επιτραπέζιο, 483.027 τόνους νεκταρίνι και 59.563 συµπύρηνο. Με 967.326 τόνους, η ιταλική παραγωγή αναµένεται 3,7% υψηλότερη συγκριτικά µε το 2023 και σταθερή σε σχέση µε το µέσο όρο πενταετίας.

Η εκτίµηση για την παραγωγή της Γαλλίας ανέρχεται περίπου σε 230.000 τόνους, ποσό που αναλύεται σε 114.282 τόνους επιτραπέζιο, 115.258 τόνους νεκταρίνι και 3.848 τόνους συµπύρηνο, σηµειώνοντας αύξηση 5% από το 2023 και 22% πάνω από τον µέσο όρο του 2018-2022. Αν και τα φαινόµενα ξηρασία παραµένουν στο Ρουσιγιόν, οι βροχές στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο επέτρεψαν την φυσιολογική άρδευση.

Σε επίπεδο Ευρώπης, η φετινή σοδειά θα ανέλθει σε 3.416.692 τόνους, νούµερο που αναλύεται σε 1.357.258 τόνους επιτραπέζιο, 1.343.481 τόνους νεκταρίνι και 715.953 τόνους συµπύρηνο.

Συγκριτικά µε το 2023, οι ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όρους ποσότητας είναι βελτιωµένες κατά 3,82% στα επιτραπέζια ροδάκινα, 7,72% στα νεκταρίνια (σταθµισµένοι οι δύο τύποι 4,75% πάνω) και ανεβασµένες 1,34% για τα συµπύρηνα ροδάκινα.

Αυξάνεται η ζήτηση για τα πλακέ κίνητρο για αύξηση της παραγωγής Πλακέ ροδάκινα - KOMEX SA - AC NEOS APOLLONΚαλύτερες τιµές και ισχυρότερη ζήτηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια το πλακέ ροδάκινο σε Ισπανία και Γαλλία. Για ποικιλίες όπως η Παραγουάιος, οι καταναλωτές είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν στην Κεντρική Ευρώπη σε βάθος σεζόν µέχρι 4-5 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση µε άλλα ροδάκινα. Εδώ κρύβεται ίσως και µια ευκαιρία, καθώς µε εξαίρεση την Ισπανία, η οποία συγκοµίζει λίγο παραπάνω από 300.000 τόνους κατά µέσο όρο, σε καµία χώρα δεν παράγονται µεγάλες ποσότητες.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν µεν κτήµατα µε πλακέ ροδάκινο (Ούφο) όµως από τη στιγµή που ο Ευρωπαίος καταναλωτής τα ζητάει και τα πληρώνει ακριβότερα, υπάρχει σοβαρό κίνητρο για αύξηση της παραγωγής. Σύµφωνα µε έρευνες που έχουν γίνει, ο καταναλωτής προτιµάει τα πλακέ ροδάκινα λόγω γλυκύτητας. Για παράδειγµα, στην προαναφερόµενη ποικιλία Παραγουάιος, η γλυκύτητα κυµαίνεται µεταξύ 14 και 20 brix, σηµαντικά µεγαλύτερη από του κοινού ροδάκινου.

Πηγή: fresher.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)