Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Αποκάλυψη CBS: Οι ΗΠΑ στέλνουν σε Ελλάδα και Ιταλία μετανάστες από τη Λατινική Αμερική - Διαψεύδει ο Καιρίδης

Αποκάλυψη CBS: Οι ΗΠΑ στέλνουν σε Ελλάδα και Ιταλία μετανάστες από τη Λατινική Αμερική - Διαψεύδει ο Καιρίδης 

 

Ελλάδα και Ιταλία θα υποδέχονται μετανάστες, των οποίων εκκρεμούν τα αιτήματα ασύλου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει στην Ελλάδα και την Ιταλία μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, προκειμένου να ανακόψει το μεταναστευτικό κύμα προς τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αμερικανική πρωτοβουλία προβλέπει ότι Ελλάδα και Ιταλία θα υποδέχονται μετανάστες, των οποίων εκκρεμούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλλει στα γραφεία μετανάστευσης σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα συγκεκριμένα γραφεία επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να μεταβούν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το CBS News, Ελλάδα και Ιταλία - όπως και ο Καναδάς και η Ισπανία - θα υποδεχτούν κάποιους από αυτούς τους μετανάστες. Μία από τις πηγές του αμερικανικού δικτύου δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.

Τα γραφεία που έχουν στηθεί στη Λατινική Αμερική αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν με στόχο τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους μετανάστες την ευκαιρία για νόμιμη μετανάστευση.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ του Δεκεμβρίου.

Για να αποφύγει μια πιθανή έξαρση της μετανάστευσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει διάταγμα, το οποίο θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτοξεύονται, δήλωσαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «έδωσαν τη δυνατότητα να εξαπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο» και «δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος, είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».

28190001 59e13

Η συμφωνία με την Ελλάδα

Στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες αυτές, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να τους εκμεταλλευτούν για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε ο Μαγιόρκας.

Τα σχέδια για την εκτροπή ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειρίζονται τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

Τι λέει ο Καιρίδης

Τις πληροφορίες έσπευσε να διαψεύσει ο υπουργός μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης. «Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα», έγραψε στο X.

Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο.

Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)