Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Το όριο του 3% και η κατανομή των εδρών...

 




Ναι, ισχύει και εδώ το όριο του 3%. Για να διεκδικήσει (προσοχή: διεκδικήσει, όχι κερδίσει) κάποιο κόμμα έδρα, πρέπει να ξεπεράσει το 3%.



Όχι, εδώ δεν έχουμε το ίδιο σύστημα με τις εθνικές εκλογές. Εδώ έχουμε μία επικράτεια και απλή αναλογική. Δηλαδή θα γίνει αναλογική κατανομή των εδρών στα κόμματα, ανάλογα με τα ποσοστά τους και χωρίς μπόνους...

Ναι, μπορεί κάποιο κόμμα να ξεπεράσει το 3% και να μην πάρει έδρα τελικά.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ξεπεράσουν πολλά κόμματα (φυσικά και μικρά) το όριο του 3%. Και, συνδυαστικά, εφόσον το ποσοστό των κομμάτων που θα ξεπεράσουν το 3% είναι πολύ υψηλό – πάνω από 94%, 95% για παράδειγμα.

Διότι σε αυτή την περίπτωση το μέτρο για μία έδρα θα είναι υψηλό και ενδεχομένως να κατανεμηθούν έτσι τα ποσοστά, που κάποιο ή κάποια με 3,15 και 3,2% για παράδειγμα δεν θα τα καταφέρουν.

Το βρίσκω περίπου ή και εντελώς απίθανο να μείνει κάποιο κόμμα με ποσοστό άνω του 3% χωρίς έδρα, αλλά εδώ μιλάμε για όλα τα «μαθηματικά» σενάρια.

Και το επισημαίνω διότι πολλοί άκουσαν τον Ανδρέα Λοβέρδο να εκφράζει εμμέσως έναν τέτοιο φόβο.

Ας μην ανησυχεί ο Ανδρέας και ας φροντίσει να πετύχει το 3% – μία έδρα θα βρεθεί να την πάρουν τότε οι Δημοκράτες του...

Κάλχας - Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)