Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Πρώτες βοήθειες... ζητά το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης

 ekav

 
 
 
 
 Χωρίς προσωπικό και ασθενοφόρα και μάλιστα κατά την περίοδο του καλοκαιριού
 
Φεύγουν πληρώματα για να καλύψουν τις ανάγκες της Χαλκιδικής ενόψει της θερινής περιόδου και μένει ολόκληρος νομός μόνο με 12 ασθενοφόρα. ● Τα κενά στο προσωπικό καλύπτονται από μαθητές του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ με την πρόφαση της… μαθητείας. ● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων.

Ούτε γωνιά της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από τη στοργική… αδιαφορία της κυβέρνησης! Τα τελευταία νέα αφορούν το ΕΚΑΒ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, που έχουν μείνει χωρίς προσωπικό και ασθενοφόρα, πολύ περισσότερο κατά την περίοδο του καλοκαιριού όταν, όπως καταγγέλθηκε, τα κενά στο προσωπικό καλύπτονται από μαθητές του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ με την πρόφαση της… μαθητείας! Καλοκαιριάτικα λοιπόν η Θεσσαλονίκη θα μείνει με 12 ασθενοφόρα όλα κι όλα, αφού τα οκτώ από τα είκοσι υφιστάμενα μεταφέρονται στη Χαλκιδική για να καλύψουν τις τουριστικές ανάγκες, αν και μόλις τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Υγείας βραβευόταν στη Θεσσαλονίκη από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ!

Στον Λευκό Πύργο επέλεξαν να συγκεντρωθούν χθες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ για να διαμαρτυρηθούν και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Κοσμάς Τερζίδης, ήταν λιτός και σαφής: «Η διαμαρτυρία γίνεται κατ’ αρχάς για την έλλειψη προσωπικού που έχουμε ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Για τις ανάγκες του καλοκαιριού, καλούμαστε να φύγουν κάποια πληρώματα από εδώ έτσι ώστε να καλυφθεί η Χαλκιδική, με αποτέλεσμα ο νομός να μείνει με λιγότερα ασθενοφόρα, περίπου 12 στον αριθμό. Δεν υπολογίζουμε έτσι το κενό που θα μείνει στη Θεσσαλονίκη και πόσο επικίνδυνο είναι για τις ανθρώπινες ζωές. Την τελευταία πενταετία δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη».

Η εικόνα συμπληρώθηκε με την καταγγελία ότι στη «μάχη της διάσωσης» «καλούνται οι μαθητές του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ που βρίσκονται στο 5ο εξάμηνο και κάνουν την πρακτική τους να καλύψουν τα κενά του ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης αμισθί. Καταλαβαίνετε», τόνισε ο κ. Τερζίδης, πως τα κενά «δεν μπορούν να καλυφθούν με εκπαιδευόμενους, οι οποίοι δεν έχουν τελειώσει ακόμα, δεν έχουν λάβει το πτυχίο τους, ούτε διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Αντί να γίνουν διορισμοί και να προσληφθούν και άλλοι επικουρικοί, αντί να μονιμοποιήσουν τους επικουρικούς που υπάρχουν, καλούν τους μαθητές να κάνουν διασώσεις!» «Το αίτημά μας να έρθουν συνάδελφοι από άλλα σημεία της χώρας, που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη και θα ήθελαν να επιστρέψουν στην πόλη τους, δεν έχει εισακουσθεί» είπε ο κ. Τερζίδης, που θύμισε παράλληλα πως «ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με 800 πληρώματα ασθενοφόρων και διασωστών και η προκήρυξη δεν έχει βγει ακόμη. Αντ’ αυτού, βάζουν τους μαθητές στη μάχη της διάσωσης. Οπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι επικίνδυνο και μάλιστα χωρίς ανταμοιβή. Δηλαδή και αμισθί και δεν μετρά ο χρόνος υπηρεσίας. Είναι η χειρότερη λύση που θα μπορούσε να βρει το υπουργείο Υγείας για να καλύψει τα κενά».

Σε δηλώσεις που έκανε ο Πρόδρομος Δεβελόγλου, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος Τύπου, ανέφερε ότι έχουν αποστείλει «στο υπουργείο Υγείας ενημερωτικό έγγραφο θυμίζοντας πως από το 2004 μέχρι σήμερα οι μόνιμες προσλήψεις που έχουν γίνει στο ΕΚΑΒ είναι 1.485, εκ των οποίων οι περίπου 850 πήγαν στην Αθήνα και μόλις 39 ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ενώ έπρεπε –και δούλευε μέχρι το 2019– να έχει 25-26 ασθενοφόρα, φτάσαμε και λόγω Covid και λόγω συνταξιοδοτήσεων στον αριθμό των 20, δηλαδή 18 ασθενοφόρα συν 2 μονάδες. Από τα 20 αυτοκίνητα σήμερα έχουμε κι άλλη μείωση λόγω των σοβαρών προβλημάτων στη Θεσσαλονίκη, αφού τέσσερις εργαζόμενοι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Δεβελόγλου, το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης χρειάζεται 292 άτομα και έχει 208, επιπλέον «έρχονται και ζητάνε να καλύψουμε τη Χαλκιδική που είναι ιδιόμορφος νομός με τραγικό οδικό δίκτυο. Οπότε το καλοκαίρι ένας νομός με 1.700.000 κατοίκους και εννέα Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν θα καλύπτονται από 15 ασθενοφόρα. Είμαστε στη διάθεση του εισαγγελέα…». Παράπονα είχε και για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Δεβελόγλου, αφού, όπως σημείωσε, έχουμε στείλει ενημέρωση σε όλους, αλλά «κανένας δεν καίγεται για τη Θεσσαλονίκη, κανένας δεν έχει κάνει μια επερώτηση στη Βουλή».

Κατόπιν όλων αυτών πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο (24-3-2024) ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης βραβευόταν στη Θεσσαλονίκη από την Ομοσπονδία των εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ γιατί οργάνωσε πρόγραμμα ενημέρωσης για διασώσεις με ελικόπτερο και λάμβανε και εικόνα του Αγίου Δαμιανού. Ο κ. Γεωργιάδης ευχαριστούσε την Ομοσπονδία, σχολίαζε την αντίδραση του Παύλου Πολάκη στην εκδήλωση, «ήταν το μίσος και η ξινίλα που έβγαλε ο Παύλος Πολάκης για την εκδήλωση αυτή», και κατέληγε ότι «οι εργαζόμενοι, όπου πάω, και με αγαπούν και με σέβονται, διότι τους φέρομαι όχι όπως αυτός με bullying, αλλά με σεβασμό ως συνεργάτες μου». Σήμερα, δεν ξέρουμε τι έχει να πει ο υπουργός αλλά και οι συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ!

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)