Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ Στην 5η Θεατρική Άνοιξη εφήβων» στη Βέροια

       
           με τη θεατρικη παρασταση « ΤΟ ΔΙΩΡΟΦΟ»
της Νίκης Τάντση σε διασκευή  της Ελένης ΜαζγαλτζΊδου


Στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στη Βέροια  διοργανώθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο) Βέροιας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και υπό την αιγίδα του Yπουργείου Παιδείας η  5η Θεατρική Άνοιξη Γυμνασίων και Λυκείων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας από τη Δευτέρα 24 έως την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 . Πρόκειται για ένα θεατρικό φεστιβάλ” , στο οποίο  συμμετείχαν 13 θεατρικές ομάδες,  328 μαθητές  και μαθήτριες και οι 47 υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τους.
Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας κ. Μαυροκεφαλίδης δήλωσε στην  εκδήλωση απονομής των βραβείων και επαίνων :
«Η 5η Θεατρική Άνοιξη προάγει τη  θεατρική παιδεία και τον πολιτισμό. Αυτό οφείλεται στην αγαστή συνεργασία μας με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην αγάπη που δείχνουν εμπνευσμένοι καθηγητές αλλά και μαθητές που συμμετέχουν με ενθουσιασμό και συνέπεια στις θεατρικές τους ομάδες .Μέσα από την 5η θεατρική Άνοιξη δόθηκε η δυνατότητα στις εκατοντάδες των εφήβων μας να συμμετάσχουν σε θεατρικούς Αγώνες αρχαίου, κλασικού και σύγχρονου δραματολογίου και να νιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, της επικοινωνίας, της συγκίνησης και της βιωματικής έκφρασης των συναισθημάτων τους. Ήρθαν σε επαφή με σημαντικά κείμενα, μέσα από τα οποία εμπλουτίστηκαν περαιτέρω με τις διαχρονικές αξίες που η θεατρική τέχνη εμπεριέχει.»
  Ο Διευθυντής Δ.Ε. Πέλλας  Δρ. Κωνσταντίνος Κούγκας δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Σε όλους όσοι συμμετείχαν στην 5η θεατρική Άνοιξη Γυμνασίων και Λυκείων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, αλλά και σε όσους περιορίστηκαν να δώσουν τις παραστάσεις τους σε τοπικό επίπεδο, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες και αποδίδουμε εγκάρδια   συγχαρητήρια.»
H θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Προμάχων ήταν μία από  ομάδες που επιλέχθηκαν  ,για να παρουσιάσουν στο θεατρικό φεστιβάλ τη θεατρική τους παράσταση, που βασίζεται στο  έργο της συντοπίτισσάς μας Νίκης Τάντση «Το διώροφο», τη διασκευή του οποίου έκανε η φιλόλογος  Ελένη Μαζγαλτζίδου.
 Η παράσταση που δόθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στη Βέροια στις 27-5-2017 εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος  Αγωγής Σταδιοδρομίας, εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας. Τη Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας εκπροσώπησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κούγκας , η υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων κα Αντωνία Πολυξενίδου και η υπεύθυνη Συμβουλευτικής-Επαγγελματικού Προσανατολισμού και προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας κα Μελίνα Αλμπάνη.

 Στους μαθητές και μαθήτριες της θεατρικής ομάδας  του Γυμνασίου Προμάχων απονεμήθηκε ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


 Εμείς με τη σειρά μας συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου μας, που είχαν το θάρρος να παρουσιάσουν την παράσταση τους πέρα από τη τοπική κοινωνία των Προμάχων, της Αλμωπίας και  γενικότερα πέρα απ’ το νομό μας  και που ανέλαβαν την ημέρα της παράστασης τη μεταφορά του σκηνογραφικού υλικού-από το λεωφορείο στην Αντωνιάδειο Σχολή και το αντίστροφο- καθώς  και το στήσιμο των σκηνικών με μεγάλη ωριμότητα και υπευθυνότητα. Eυχαριστούμε επίσης, τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Προμάχων για τη στήριξή του.

Στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου κατέληξε η θεατρική μας ομάδα  απ το γεγονός ότι η Νίκη Τάντση υπήρξε αξιόλογη συγγραφέας -γι αυτό άλλωστε και  υπήρξε μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας- και μάλιστα συντοπίτισσά μας, η οποία  τιμήθηκε σε πολλές τοπικές εκδηλώσεις. Στο διασκευασμένο έργο –όπως άλλωστε και στο αντίστοιχο μυθιστόρημα- υπάρχουν έντονα τα αυτοβιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως (επάγγελμα, τόπος καταγωγής, τόπος διορισμού της ως δασκάλας) και πολλά βιογραφικά στοιχεία των άλλων ηρώων, παρόλο που οι περισσότεροι απ αυτούς δίνονται με πλαστά ονόματα.  Ελπίζουμε ότι   μέσα από το διασκευασμένο έργο θα προβληθεί στην τοπική  μας κοινωνία ένα έργο που αναφέρεται στην Αλμωπία.
Και λίγα λόγια για την υπόθεση του «Διώροφου»:
Σε μια επαρχιακή κωμόπολη, την Αριδαία,  και συγκεκριμένα σε ένα «διώροφο» σπίτι  εκτυλίσσεται η  δράση μιας πολυμελούς οικογένειας από την εποχή  του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου  μέχρι το 1990.Τότε που ένας σεισμός τάραξε την τοπική κοινωνία της Αριδαίας και ανάγκασε τους ένοικους του διώροφου να το εγκαταλείψουν…
Τώρα το διώροφο υπάρχει μόνο  σαν μια γλυκιά  ανάμνηση κάποιων κατοίκων της Αριδαίας ,που νοσταλγούν  μια όμορφη  εποχή που πέρασε για πάντα…
Το έργο της θεατρικής μας ομάδας θα παρουσιαστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων τον Ιούνιο. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί προσεχώς ,ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές:
Ευστάθιος Πασόης,   Διευθυντής του Γυμνασίου Προμάχων             Μαζγαλτζίδου Ελένη,       Φιλόλογος


Τελετή απονομής επαίνων 5ης Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων   ( στο 15:35 απονομή έπαινου συμμετοχής στο  Γυμνάσιο Προμάχων)

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)