Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Ελλείψεις φαρμάκων: Εντείνεται το πρόβλημα - Αναζητείται επείγουσα λύση

Φαρμακείο
Περισσότερα από 500 φάρμακα που αφορούν σε συνηθισμένες παθήσεις παρουσιάζουν έλλειψη στα φαρμακεία, με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να αναζητά λύση για αυτό το έντονο κοινωνικό θέμα.

Εντείνεται το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στα φαρμακεία, γεγονός το οποίο δυσκολεύει πολύ τους ασθενείς - Έλληνες και μη- να λάβουν την θεραπεία που τους συστήνει ο γιατρός τους. Προχθές Τρίτη 26/7 ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε με εκπροσώπους της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκου, προκειμένου να προσδιοριστεί το πρόβλημα των ελλείψεων και να βρεθεί μια λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν συνεχείς αναφορές για ελλείψεις φαρμάκων για καρδιολογικά νοσήματα, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, ακόμα και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αλλά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, ειδικά στα νησιωτικά φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς πλέον να δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Για το λόγο αυτό την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων στο Υπουργείο υγείας, και ειδικότερα τη συμμετοχή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του ΣΦΕΕ, της ΟΣΦΕ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, προκειμένου να συζητηθούν οι πιθανές λύσεις που θα πρέπει να δοθούν για την εξομάλυνση της αγοράς.

Αν και μετά τη σύσκεψη δεν αποφασίστηκε κάποια συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο προσανατολίζεται σε απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, δηλαδή στο να μην επιτρέπει στις φαρμακαποθήκες να εξάγουν φάρμακα. Αυτό βέβαια βρίσκει αντίθετου τους φαρμακαποθηκάριους, όμως μένει να δούμε τι τελικά θα γίνει.

Έντονο το πρόβλημα στους τουριστικούς προορισμούς

Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρει, μιλώντας στον ιστότοπο logotypos.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος αναφερόμενος στις ελλείψεις που καταγράφονται στη Σύρο: "Και οι πελάτες μας ταλαιπωρούνται, αλλά και εμείς ταλαιπωρούμαστε πάρα πολύ. Ερχόμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας και δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε, όταν έρχεται κάθε πελάτης και θα θέλει το φάρμακο που είτε δεν υπάρχει είτε που βρίσκεται σε έλλειψη. Εμείς όμως θα πρέπει να βρούμε μια λύση. Τα φάρμακα είναι πολύ φτηνά στην Ελλάδα και το ελληνικό φάρμακο εξάγεται στο εξωτερικό ή ακόμα εισάγουν φάρμακα στη χώρα μας και στη συνέχεια τα εξάγουν σε άλλες χώρες, όπου έχουν τριπλάσια ή τετραπλάσια τιμή. Αποτέλεσμα είναι στα φαρμακεία μας τα σκευάσματα να φτάνουν με το σταγονόμετρο. Όταν εγώ για παράδειγμα παίρνω μία εταιρεία και της ζητάω 100 κουτιά, δεν μου τα δίνει με τη δικαιολογία ότι εγώ θα τα κάνω εξαγωγή. Μα ένα φαρμακείο επαρχίας να πάρω 100 κουτιά να τα κάνω εξαγωγή και να τα πάω που;", αναρωτιέται, και όχι άδικα, ο Γ. Ρούσσος.

Σε πολλές περιπτώσεις η αναμονή εκατοντάδων πολιτών, προκειμένου να βρουν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο, φτάνει έως και τον ένα μήνα, με τους φαρμακοποιούς να σκαρφίζονται διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν όλους τους πελάτες τους.

"Η λύση είναι να ανοίξεις το κουτί και να δώσεις μία καρτέλα στον έναν και μία καρτέλα στον άλλον, μέχρι να βρεις το επόμενο κουτί για να ξαναδώσεις από μία καρτέλα στον καθένα, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά, καθώς μας δημιουργεί μεγάλο άγχος, αλλά και πρόβλημα στη λειτουργία των φαρμακείων, μιας και δεν μπορούν να εκτελεστούν και οι συνταγές", επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων.

Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς λόγω του καλοκαιριού, οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές, ωστόσο τα αποθέματα των φαρμακείων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Τι προτείνει ο ΣΦΕΕ

Πριν μερικές μέρες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με βάση την οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα στην εσωτερική αγορά.

Ειδικότερα ο ΣΦΕΕ προτείνει:

Πλήρης διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και έλεγχος

α) Όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν της ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ, αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών.

β) Θα πρέπει ο ΕΟΦ να δίνει σε κάθε φαρμακευτικές εταιρείες τις εξαγωγές της που γίνονται σε μηνιαία βάση.

γ)Θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών, σε συνεργασία με ΗΔΙΚΑ και να εποπτεύεται.

Φαρμακαποθήκες:

α) Θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών (πχ αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, μέγεθος αποθήκης, αριθμός κωδικών κλπ.).

β)Εξέταση της περίπτωσης να ορισθούν όρια πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών.

γ) Δυνατότητα ελέγχου από φαρμακευτικές εταιρείες – μέσω τρίτων παρόχων – στις φαρμακαποθήκες για τον έλεγχο τήρησης των συμφωνημένων ποιοτικών προδιαγραφών και ενημέρωση στον ΕΟΦ.

Ρυθμιστικό πλαίσιο:

α) Επίσπευση της ίδρυσης του HMVO (Coding & Serialization Directive), πριν από το 2025.

β) Απλοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ώστε να μπορεί η φαρμακευτική εταιρεία να τα εισάγει εκτάκτως από άλλη χώρα (έκτακτη εισαγωγή).

Πηγή: news247.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)