Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Ειρωνεία από το Politico για τις φιέστες Μακρόν - Μητσοτάκη με τον «παρία MBS»: H Ευρώπη κάνει μπίζνες

Ειρωνεία από το Politico για τις φιέστες Μακρόν - Μητσοτάκη με τον «παρία MBS»: H Ευρώπη κάνει μπίζνες
 
 
Οι συναντήσεις του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με Μητσοτάκη και Μακρόν είναι για το Politico «υπενθύμιση ότι η οικονομία υπερισχύει της ηθικής για πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ».

«Η οικονομία υπερισχύει της ηθικής για πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ», υπογραμμίζει το Politico με αφορμή την επικείμενη άφιξη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το γνωστό περιοδικό υπενθυμίζει τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, το 2018, για την οποία φέρεται να έδωσε εντολή ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και τον αποκλεισμό του στη συνέχεια από όλους τους δυτικούς ηγέτες.

To Politico αντιδρά στη συνάντηση των δύο πλευρών και σημειώνει: «Η επίσκεψη του έρχεται σε μια στιγμή που η ΕΕ αντιμετωπίζει ήδη ερωτήματα σχετικά με την προθυμία της να συναλλάσσεται με καθεστώτα που έχουν επαίσχυντες επιδόσεις όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από το σχετικό άρθρο δεν απουσιάζει και η επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα και η συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι ήταν «όλο χαμόγελα» λόγω των συμφωνιών που υπογράφθηκαν μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα φιλοξενήσει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για δείπνο απόψε στο Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε η γαλλική προεδρία. Αυτό θέτει τις βάσεις για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες συναντήσεις μέχρι σήμερα για τον Γάλλο πρόεδρο.

Τι είναι ένας φόνος μεταξύ φίλων; Το γαλλικό δείπνο εργασίας είναι μέρος του πρώτου ταξιδιού του πρίγκιπα διαδόχου στην ΕΕ μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 — σύμφωνα με πληροφορίες που παρήγγειλε ο ίδιος ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η βίαιη δολοφονία του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα και προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη. Ο MBS (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) έγινε διεθνής παρίας, καθώς οι δυτικοί ηγέτες ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις μαζί του.

Αλλά αυτό ήταν τότε…», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico και συνεχίζει: «Η αποψινή συνομιλία με τον Μακρόν είναι το τελευταίο στάδιο στην αποκατάσταση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Φτάνει στη γαλλική πρωτεύουσα από την Ελλάδα, όπου ήταν όλο χαμόγελα, καθώς υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας συμφωνίας για τα υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εγκατέλειψε τις διαβεβαιώσεις του από την προεδρική εκστρατεία του 2020 ότι δεν θα συναντούσε τον 36χρονο πρίγκιπα και χαιρέτησε τον MBS με μια γροθιά στη Τζέντα.

Το Elysée έχει δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες για την ατζέντα των συζητήσεων, αλλά οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν για την ενέργεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτή δεν είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ τους μετά τη δολοφονία Κασόγκι — καθώς ο Μακρόν έγινε ένας από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που τον συνάντησε τον Δεκέμβριο.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του MBS είναι μια υπενθύμιση ότι, παρ' όλη τη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, η οικονομία υπερισχύει της ηθικής για πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα, καθώς αναζητούν νέες πηγές ενέργειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επίσκεψη του έρχεται σε μια στιγμή που η ΕΕ αντιμετωπίζει ήδη ερωτήματα σχετικά με την προθυμία της να συναλλάσσεται με καθεστώτα που έχουν επαίσχυντες επιδόσεις όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα».

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)