Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Τέλος η ένσταση για το πρόγραμμα αλλάζω συσκευή, έρχονται οι επιταγές

Αλλάζω συσκευή: Τέλος η ένσταση, έρχονται οι επιταγές - Οι νέες προθεσμίες

 

Οι νέες προθεσμίες

Που θα δείτε τα οριστικά αποτελέσματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών.

 

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις ενστάσεις της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών και ακολουθούν οι πρώτες επιταγές με τα εκπτωτικά voucher. Στη συνέχεια, θα αναρτηθούν οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα και, έπειτα, οι ωφελούμενοι θα ενημερωθούν με SMS για το πώς θα λάβουν το κουπόνι.

Πού θα δείτε τα οριστικά αποτελέσματα

Όπως έγινε και με τα προσωρινά αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα, θα πρέπει να μπείτε στο allazosyskevi.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), να επιλέξετε το «Εξέλιξη» και να πατήσετε την επιλογή «Αποτελέσματα αξιολόγησης».

Πώς κάνετε ένσταση για το «Αλλάζω συσκευή»

Λίγες ώρες απομένουν για τις ενστάσεις οι οποίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά πατώντας ΕΔΩ.

Τα στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνονται είναι:

  • Ο μοναδικός αριθμός της αίτησης που υποβλήθηκε
  • Το ΑΦΜ του ωφελούμενου/αιτούντα
  • Η τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και η επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων

Έρχονται αλλαγές στις προθεσμίες για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Το ΦΕΚ όριζε τις παρακάτω ημερομηνίες ως προθεσμίες για να ολοκληρωθούν οι αγορές και οι αντακαταστάσεις, ωστόσο, επειδή ήδη έχει καθυστερήσει η διαδικασία, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι «το πρόγραμμα θα είναι διαρκείας». Προανήγγειλε, μάλιστα, σημαντικές αλλαγές, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι μεγάλος ο όγκος των συσκευών, θα πάρει λίγο χρόνο για να εγκατασταθούν. Θα επεκτείνουμε τη χρονική διάρκεια του προγράμματος τους φθινοπωρινούς και εάν χρειαστεί και χειμωνιάτικους μήνες για να γίνει η εγκατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, το πρόγραμμα της επιδότησης είχε ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς αγοράζετε συσκευή - Τι λέει το ΦΕΚ

Οι ωφελούμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα της επιλογής τους από έμπορο λιανικής της επιλογής τους που συμμετέχει στο Πρόγραμμα (σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 6.3). Η αγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο μέσω φυσικών καταστημάτων, όσο και μέσω απομακρυσμένων πωλήσεων (ηλεκτρονικών καταστημάτων και τηλεφωνικών πωλήσεων). Η λίστα των εγκεκριμένων εμπόρων λιανικής θα αναρτάται στο δικτυακό τόπο του Προγράμματος. Επίσης, ενημέρωση μπορεί να παρέχεται και μέσω των καναλιών προώθησης και διαφήμισης των ίδιων των προμηθευτών.

Μόνο εγκεκριμένοι έμποροι λιανικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές που έχουν εκδοθεί και έχουν στην κατοχή τους οι ωφελούμενοι του Προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο προμηθευτής όσο και το προς πώληση προϊόν επιβεβαιώνονται αυτόματα (ως προς την επιλεξιμότητά τους) από την ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, πριν την επιτυχή ολοκλήρωση μίας εξαργύρωσης.

Ο έμπορος λιανικής από τον οποίο θα προμηθευθούν οι ωφελούμενοι μία νέα επιδοτούμενη συσκευή, είναι και αυτός στον οποίον θα πρέπει να παραδώσουν την προς ανακύκλωση παλαιά συσκευή τους που αντικαθιστούν. Δεν είναι δυνατό να γίνει προμήθεια νέας συσκευής από ένα εγκεκριμένο έμπορο, αλλά παράδοση της αντίστοιχης παλαιάς σε άλλον (περιορισμός ενός προμηθευτή για αγορά νέας και παράδοση παλιάς συσκευής). Στην περίπτωση που ο ωφελούμενος έχει στην κατοχή του πολλαπλές επιταγές, μπορεί να κάνει τις αγορές του (για κάθε διαφορετική συσκευή/επιταγή) από τον ίδιο ή από διαφορετικούς εμπόρους λιανικής. Για κάθε μεμονωμένη συσκευή πάντως ισχύει ο προηγούμενος περιορισμός.

Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο ωφελούμενος μεταβιβάζει σε αυτόν την επιταγή που θα αξιοποιηθεί για την επιδότηση αγοράς της νέας συσκευής και παράλληλα θα συνδεθεί με την απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλαιάς συσκευής της ίδιας κατηγορίας. Ο δε προμηθευτής προχωρά στη διαδικασία προσωρινής δέσμευσης της επιταγής αυτής προς όφελος του στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, καταχωρώντας:

  • Το ΑΦΜ του ωφελούμενου,
  • Τον κωδικό της επιταγής που θα δεσμεύσει,
  • Κωδικό μίας χρήσης που αποστέλλεται στο πιστοποιημένο κινητό του ωφελούμενου και διασφαλίζει ότι ο τελευταίος δίνει τη συναίνεσή του για τη δέσμευση της επιταγής προς όφελος του συγκεκριμένου προμηθευτή.

Εφόσον η παραπάνω διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, πραγματοποιείται η δέσμευση της επιταγής προς όφελος του συγκεκριμένου προμηθευτή. Ο προμηθευτής θα κρατήσει την επιταγή και θα την εξαργυρώσει σε δεύτερο βήμα (αμέσως μετά τη δέσμευση ή σε μεταγενέστερο χρόνο) για να εξοφληθεί μερικώς το παραστατικό πώλησης, στο οποίο περιλαμβάνεται η επιδοτούμενη συσκευή. Στην περίπτωση επιτυχούς δέσμευσης ο ωφελούμενος λαμβάνει επίσης μήνυμα SMS στο κινητό του.

Η δεσμευμένη επιταγή παραμένει σε αυτή την κατάσταση για χρονικό διάστημα 30 ημερών, εντός του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης καθώς και η παράδοση της παλαιάς συσκευής στον προμηθευτή. Η δέσμευση διασφαλίζει ότι στο διάστημα αυτό ο ωφελούμενος δεν μπορεί να αξιοποιήσει την ίδια επιταγή για να προβεί σε αγορά από άλλον προμηθευτή.

Μετά τη δέσμευση της επιταγής, ωφελούμενος και προμηθευτής μπορούν να προχωρήσουν τόσο τη διαδικασία αγοραπωλησίας της νέας συσκευής, όσο και στην παράδοση της παλαιάς συσκευής προς ανακύκλωση. Αγορά και παράδοση προς ανακύκλωση μπορεί να πραγματοποιηθούν με οποιαδήποτε σειρά, αρκεί στο τέλος να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο αυτές ενέργειες για να κριθεί η συνολική διαδικασία επιτυχής.

Εφόσον καμία από τις παραπάνω διαδικασίες (πώληση / παράδοση) δεν ενεργοποιηθούν εντός του μέγιστου χρονικού διαστήματος δέσμευσης, η επιταγή αποδεσμεύεται αυτόματα και είναι πάλι διαθέσιμη στον ωφελούμενο.

Η επιταγή δύναται να αποδεσμευθεί επίσης σε περίπτωση ακύρωσης μίας παραγγελίας πριν την ολοκλήρωσή της πώλησης και εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί ήδη η παράδοση της παλαιός συσκευής στον προμηθευτή. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον δεν έχει παρέλθει το μέγιστο χρονικό διάστημα δέσμευσης, η αποδέσμευση θα πρέπει να δηλωθεί από τον ίδιο τον έμπορο λιανικής στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, ώστε η επιταγή να περιέλθει και πάλι στη δικαιοδοσία του ωφελούμενου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)