Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ωρολογιακή βόμβα ο ΧΥΤΑ Αλμωπίας




Ωρολογιακή βόμβα χαρακτήρισε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Αλμωπίας ο Συμπαραστάτης του Δημότη Σταύρος Κλεισούρης , στη σύντομη παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας .
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του προκύπτει ότι ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί όπως πρέπει . Με μεγάλη καθυστέρηση οι αρμόδιες υπηρεσίες έστειλαν στον Δήμο  τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έκαναν . Κατά την άποψή του έχει  παραβιαστεί η σύμβαση του εργολάβου και έπρεπε να είχε κηρυχθεί έκπτωτος.
Το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πέτρος Ζέρζης.
Με αφορμή όπως είπε , την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος , που ήταν υποχρέωση του ανάδοχου εργολάβου προέκυψαν πολλά ζητήματα.
Αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που είχε περιγράψει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Δημότη.
΄Εκανε γνωστό  στο Σώμα ότι κινδυνεύει να χαθεί η κατασκευή της επέκτασης του νέου ΧΥΤΑ γιατί η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα , παρά το γεγονός ότι της παραδόθηκε ένα έτοιμο έργο. ΄Εκανε ακόμα γνωστό  ότι αυτή τη στιγμή ο ΧΥΤΑ δεν έχει άδεια , γιατί ολιγώρησε η σημερινή διοίκηση. Ο εργολάβος εδώ και πολύ καιρό είναι απλήρωτος με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται και αυτός σε ορισμένες υποχρεώσεις οι οποίες όμως μπορούν να συμψηφιστούν .
Απαντώντας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Χρήστος Σπρίτος , κατηγόρησε τον Πέτρο Ζέρζη για όψιμο ενδιαφέρον και πολύ καλή …πληροφόρηση από τον …ανάδοχο εργολάβο . Γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του Πέτρου Ζέρζη , που απαντώντας αργότερα επί προσωπικού , στον Χ. Σπρίτο , του είπε ότι όψιμο είναι το δικό του ενδιαφέρον , γιατί μέσα σε 20 μήνες συνεδρίασε μόλις δύο φορές . Ο ίδιος του φροντίζει να ενημερώνεται από τις υπηρεσίες και παρακολουθεί όλα τα θέματα εδώ και είκοσι χρόνια. Κατηγόρησε δε τον Χ. Σπρίτο , ότι όταν εκείνος έπαιρνε δημόσια έργα , αυτοί δίνανε αγώνες για να εντάσσονται και να γίνονται έργα στη περιοχή . Τότε ήρθε η σειρά του Χ. Σπρίτου να εκραγεί και να ζητά τον λόγο επί προσωπικού.
Από την ενημέρωση του κ. Σπρίτου προέκυψε ότι ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργούσε σύμφωνα με την σύμβαση, ενώ έκανε γνωστό ότι έστειλαν στον εργολάβο 4  ή 5 επιστολές με τις οποίες του ζητούσαν  να συμμορφωθεί  .
Η πληρωμή των εργαζόμενων και της ΔΕΗ είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του μετέβη με τον Δήμαρχο στον ΧΥΤΑ  ,όπου τον ενημέρωσε για μία σειρά προβλημάτων που διαπίστωσε .
Προσπάθησε χωρίς χρήματα και γραμματειακή υποστήριξη να επιβλέψει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις που καταγράφηκαν , αλλά δεν ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο για αυτές,αλλά πήραν τον δρόμο που έπρεπε.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν το Ιούλιο , πρωτοκολλήθηκαν στη Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τον Νοέμβριο , ενώ στάλθηκαν στο Σύνδεσμο μόλις πριν από 2 ημέρες .
΄Εκανε ακόμα γνωστό ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου έδωσε εντολή στο νομικό σύμβουλο να συντάξει πόρισμα για τη σύμβαση και προσανατολίζεται να την καταγγείλει . Εκείνο που προέχει , όπως είπε είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Επέρριψε μεγάλες ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις επειδή όπως είπε δεν άσκησαν τους ελέγχους όπως έπρεπε.
Ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις επέρριψε και ο δήμαρχος Δ. Πασόης
Παλαιότερα όμως είχε συγχαρεί δημόσια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τον Κώστα Ζαχαριάδη για τις θητείες του ως προέδρου στον Σύνδεσμο Καθαριότητας και της ΔΗΚΕΔΑ, όπως του υπενθύμισε και ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Δεμίρης .
Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι έδωσε εντολή ( στην συνέχεια είπε ότι εισηγήθηκε) στο Δ.Σ. του Συνδέσμου να προχωρήσει στη καταγγελία της σύμβασης. 

Ουσιαστικά όμως έμειναν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά . Να υπενθυμίσουμε ότι στο πόρισμά του ο Συμπαραστάτης του Δημότη ανέφερε ότι:
Δεν τηρήθηκε η νομιμότητα εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων διοίκησης του Συνδέσμου Καθαριότητας μέχρι 30-9-2011 όσον αφορά την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου για την καταβολή της δαπάνης των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο ανάδοχος δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από τις  19/11/2008 και 2/4/2012  συμβάσεις και δεν κατέβαλε ως όφειλε μέχρι σήμερα τις  δαπάνες  των λογαριασμών της ΔΕΗ σύμφωνα με ρητή συμβατική υποχρέωση του.
Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τυχόν διακοπή ηλεκτροδότησης στο Χ.Υ.Τ.Α και τις τυχόν παραλείψεις του αναδόχου που απορρέουν από τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και μόλυνσης του περιβάλλοντος από πιθανή έκρηξη βιοαερίου ,όπως μου ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος, επειδή  ο ανάδοχος  δεν πραγματοποίησε τις εργασίες αποκατάστασης των σημείων δυσλειτουργίας.
Δημιουργήθηκε έλλειμμα στη διαχείριση του Χ.Υ.Τ.Α από την καταβολή των δαπανών των λογαριασμών  της ΔΕΗ από το 2009 μέχρι και 31-9-2011, ποσού  15.690 ευρώ.
Δεν καταγγέλθηκε η από 2-4-2012 σύμβαση από το Σύνδεσμο Καθαριότητας σε βάρος του αναδόχου για αντισυμβατική συμπεριφορά του αναδόχου.
Για τους παραπάνω λόγους  πρότεινε:

    Να καταγγελθεί με απόφαση του Δ.Σ του Συνδέσμου η από 2-4-2012 σύμβαση λόγω αντισυμβατικής συμπεριφοράς του αναδόχου σε περίπτωση μη καταβολής της δαπάνης των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και για τυχόν άλλες βεβαιωμένες αντισυμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων.
    Να  επιδιωχθεί  άμεσα  η με κάθε νόμιμο τρόπο και με ευθύνη του Προέδρου του Συνδέσμου ,είσπραξη όλων των δαπανών που κατέβαλε ο Σύνδεσμος, αναίτια και αντισυμβατικά για λογαριασμούς της ΔΕΗ ,σε βάρος του αναδόχου.
    Να ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου άμεσα, για αναζήτηση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στη διαχείριση του Συνδέσμου από την καταβολή του ποσού των λογαριασμών ΔΕΗ ύψους 15.690 ευρώ, σε περίπτωση μη τακτοποίησης από μέρους του αναδόχου της παραπάνω δαπάνης

2 σχόλια:

  1. Οσοι γνώριζαν ότι ο Βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, (μήπως για να κάνει οικονομία ο εργολάβος στο ρεύμα, στο ειδικευμένο για την λειτουργία του βιολογικού προσωπικό και στα απαραίτητα ακριβά χημικά φάρμακα?), είναι εγκληματίες και πρέπει να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα που συντελέστηκε είναι μη αναστρέψιμη. Οι δημότες πλήρωναν και πληρώνουν τέλη καθαριότητος για να πλουτίζουν κάποιοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιβαλλοντολογος είσαι 10:20? Ε? Μάλλον! Πόσα θα βγάλεις? Για συγγενή πρώην εμμισθου αιρετου σε κοβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)