Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Γαλλία: Φωτιές και δακρυγόνα στον τόπο της δολοφονίας του 17χρονου - Ο Μακρόν «κατεβάζει» 40.000 αστυνομικούς

Γαλλία: Φωτιές και δακρυγόνα στον τόπο της δολοφονίας του 17χρονου - Ο Μακρόν «κατεβάζει» 40.000 αστυνομικούς
 
 
«Φλέγεται» η Ναντέρ - Τρίτη μέρα στους δρόμους οι πολίτες της Γαλλίας για τον θανάσιμο πυροβολισμό του 17χρονου.

«Παραλύει» το Παρίσι, καθώς αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων είναι η παύση των δρομολογίων σε λεωφορεία και τραμ - καθώς η κυβέρνηση μάχεται για να αποφύγει μια τρίτη νύχτα ταραχών, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού.

Την ίδια ώρα, 40.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα το βράδυ της Πέμπτης (29/6), ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επανάληψη των συγκρούσεων, σύμφωνα με το Thelocal.fr.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους κορυφαίους υπουργούς του σε μια συνάντηση στις 8 το πρωί την Πέμπτη, έπειτα από δύο νύχτες βίας με εμπρησμούς σε διάφορες πόλεις. Σημειώνεται, ότι από τις ταραχές της Τετάρτης συνελήφθησαν 150 άτομα, σύμφωνα με το CNN.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Μακρόν φέρεται να δήλωσε στους υπουργούς ότι η βία στα επεισόδια από το βράδυ Τετάρτης ήταν «αδικαιολόγητη». Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν, καταδίκασε επίσης τη βία λέγοντας: «Δεν είναι η Γαλλική Δημοκρατία που σκότωσε αυτόν τον νεαρό, ήταν ένας άνθρωπος που θα κριθεί».

Οι περιφερειακοί μεταφορείς του Παρισιού δήλωσαν ότι τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ θα σταματήσουν στις 21:00, αν και το μετρό θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Αλλά τα δρομολόγια του τραμ και των λεωφορείων είναι για πολλούς οι μόνες συνδέσεις με τα εξωτερικά προάστια του Παρισιού, όπου δεν φτάνει το μετρό.

Γαλλια, Γαλλια 17χρονος, Γαλλια επεισοδια, δολοφονια, διαδηλωσεις, Ναντερ, αστυνομικος, αστυνομια, πυροβολισμος

Οι εργαζόμενοι στον τομέα των Μεταφορών του Παρισιού δήλωσαν ότι τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ θα σταματήσουν στις 21:00, αν και το μετρό θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Τα δρομολόγια του τραμ και των λεωφορείων είναι για πολλούς οι μόνες συνδέσεις με τα εξωτερικά προάστια του Παρισιού, όπου δεν φτάνει το μετρό.

Καθώς πολλά ΜΜΜ στοχοποιήθηκαν στις διαδηλώσεις της Τετάρτης, η απόφαση ελήφθη «για να διασφαλιστεί η προστασία του προσωπικού και των επιβατών», ανέφερε στο Twitter η περιφερειακή πρόεδρος Βαλερί Πεκρεσέ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν άκουσε τις εκκλήσεις των πολιτικών για κήρυξη εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με τον Μακρόν να φαίνεται ότι επιλέγει να καταπνίξει την οργή του κόσμου για τον θανάσιμο πυροβολισμό του ανήλικου, που δεν σταμάτησε σε έλεγχο της τροχαίας.

Γαλλια, Γαλλια 17χρονος, Γαλλια επεισοδια, δολοφονια, διαδηλωσεις, Ναντερ, αστυνομικος, αστυνομια, πυροβολισμος

Φωτιές δακρυγόνα σε «λευκή πορεία» στη Ναντέρ

«Λευκή πορεία» πραγματοποιήθηκε στη Ναντέρ - την πόλη όπου έπεσε νεκρός ο 17χρονος Ναχέλ από το όπλο αστυνομικού - μετά από έκκληση της μητέρας του ανήλικου. Διαδηλωτές άναψαν φωτιές στους δρόμους, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις.

Η «Λευκή Πορεία» ξεκίνησε την Πέμπτη στις 14:00 ώρα Γαλλίας από το οικιστικό συγκρότημα Pablo Picasso στη Ναντέρ με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για τον Ναχέλ» και «Ποτέ Ξανά».

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα social media δείχνουν ότι από πλευράς των δυνάμεων καταστολής έγινε ευρεία χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να διαλυθεί η διαδήλωση.

Διαδηλωτές εκτόξευσαν αντικείμενα κατά της αστυνομίας, ενώ αυτοκίνητα αναποδογύρισαν και τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Προφυλακίστηκε ο αστυνομικός

O Γάλλος αστυνομικός που κατηγορείται για τη δολοφονία του νεαρού προφυλακίστηκε ενόψει της δίκης δήλωσαν οι εισαγγελείς, σύμφωνα με το Aljazzera.com.

Ο ανακριτής απήγγειλε κατηγορίες στον αστυνομικό για εκούσια ανθρωποκτονία και τον έθεσε σε προσωρινή κράτηση για το περιστατικό της Τρίτης (27/6), ανέφεραν οι περιφερειακοί εισαγγελείς σε ανακοίνωσή τους.

Σημειώνεται, ότι το 2022 συνολικά 13 άτομα δολοφονήθηκαν επειδή δεν σταμάτησαν σε έλεγχο της αστυνομίας, σύμφωνα με το BBC. Ο 17χρονος Ναέλ είναι ο δεύτερος άνθρωπος φέτος στη Γαλλία που σκοτώθηκε με αυτόν τον τρόπο.

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν μαύροι ή αραβικής καταγωγής, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται σε αναφορές της αστυνομίας και της εισαγγελίας, καθώς και σε δικηγορικά έγγραφα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)